quercitina

Ce este Quercitina?

Se discută tot mai mult în ultimul timp despre quercitină și despre beneficiile sale la pacienții cu COVID-19.
Quercitina este un bioflavonoid – un pigment din plante care se găsește în fructe și legume.
Are rol antioxidant, anihilând radicalii liberi reponsabili de distrugeri în interiorul organismului nostru, având astfel un rol protector împotriva bolilor cronice cardio-vasculare, degenerative nervoase și a cancerului.
Beneficiile quercitinei:
• este implicată în buna funcționare a sistemului imunitar
• reduce inflamația
• reduce efectele alergiilor – efect antihistaminic
• rol în reglarea tensiunii arteriale
• scade LDL colesterolul
• efecte antivirale și antibacteriene
Exemple de alimente care conțin o cantitate mai însemnată de quercitină la 100g:

Aliment mg/100g
Capere la borcan 170
Ceapa roșie 30
Polen crud 20
Semințe de chia 18
Hrișca 15
Cătina 7
Afine 7

De asemenea, surse bune de quercitină sunt și varza kale, merele, roșiile cherry, zmeura, ceaiul verde, vinul roșu.
Din păcate însă, studiile arată că absorbția de quercitină prin intermediul alimetației este destul de scăzută. Cantitatea de quercitină din alimente depinde de modul de preparare, timpul recoltării precum și de condițiile de depozitare.
Absorbția quercitinei este îmbunătățită de prezența grăsimilor alimentare (fiind un compus lipofil), și de prezența fibrelor insolubile. Biodisponibilitatea este mai buna dacă se consumă alimentul integral.
Deși este prezentă în multe alimente, dieta occidentală acoperă între 0 și 30 mg de quercitină pe zi. Deși nu există încă studii clare care să indice necesarul zilnic, se presupune că această doză este mult sub nevoile noastre.
La sfatul unui specialist se poate recomanda folosirea unui supliment cu quercitină. Studiile arată că administrarea unei cantități de 500 mg de 1-2 ori/zi poate avea efecte benefice asupra imunității – în special în scăderea nivelului de inflamație din organism – și în lupta organismului împotriva infecției cu SARS-COV-2.
Quercitina funcționează ca un inhibitor pentru virusul Sars-CoV-2. Aceasta acționează ca un blocant enzimatic pentru una dintre proteinele cheie în multiplicarea agentului patogen. ( Studiu realizat de Instituto Aragonés de Ciencias de la Salud (IACS) din Zaragoza.)

Surse https://www.naturalmedicinejournal.com/journal/2010-01/evaluating-bioavailability-isoquercetin
https://www.medicalnewstoday.com/articles/324170#summary
https://www.foodandnutritionjournal.org/vol04nospl-issue-conf-october-2016/bioavailability-of-quercetin/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

code

X
Deschide conversația
1
Ai nevoie de ajutor?
Salut, OMIMAG!